spacerSportmegoldások

  1

  

1

 

 

1
1
header
navigation
Oldal tartalom

                               Küldje tovább az oldalt ismerőseinek, barátainak, klub vagy sporttársainak az alábbi gombra  kattintva.

 Küldés e-mailben

                    

 

footer

 

 

 

 

Magyar Sárkányhajó Szövetség

 

A Magyar Sárkányhajó Szövetség, a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) teljes jogú tagja és mint ilyen az IDBF által elismert szervezet, mely Magyarországon a sárkányhajózást irányítja.

 

Mi az a sárkányhajózás?

A sárkányhajó egy olyan speciális, hagyományos terv alapján megépített 12,5 m hosszú  hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít.

A versenyeken 18-20 lapátos két oldalt arccal előre ülve egytollú lapáttal, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót.

A dobos háttal a menetiránynak ülve elől foglal helyet, a kormányos pedig hátul a hajó farában áll és a rögzített kormánylapáttal kormányoz.

Az eddig leírtakból is kiderül, hogy a sárkányhajózás egy olyan közösség teremtő és fejlesztő sport, amelyben egyszerre, egy célért több mint 20-an küzdenek. Egy legénység 2 labdarugó csapatnyi emberből áll. A sárkányhajózást Magyarországon a Magyar Sárkányhajó Szövetség fogja össze.

Célunk, hogy Magyarországon létrejöjjön a társadalom minden rétegét átfogó (diákok, aktív dolgozó emberek, sportolók) szabadidős tevékenységként, vagy akár sportágként is ezt választó emberek közössége.
A fenti célok megvalósításáért, a sportág érdekében tett minden erőfeszítést és kezdeményezést, eddig is és a jövőben is támogatunk, támogatni fogunk!

 

Hazai történelem

A magyarok számára a sárkányhajó sport története 1995-ben kezdődött a német PG Mannheim vízisport klubbal való kapcsolat révén.
A PGM Kurpfalz Dragons nevű sárkányhajó csapata a Német Sárkányhajó Szövetség tagja volt. Ebbe a csapatba Sziklenka László közvetítésével meghívást kapott, mint idegenlégiós, néhány magyar (győri és paksi) kajak-kenus.
Ilyen közös csapat indult először Schwerinben a Német Sárkányhajó Bajnokságon, majd később a Nottinghamben rendezett IV. Sárkányhajó Klub Legénység Európa-bajnokságon. A Borsodi Géza, Geigl Gábor, Janszky Gábor, Löndör István, Kocsis Róbert, Milkovics László és Szabó Norbert által kiegészült mannheimi csapat a nyílt osztályban (open) 250 méteren I. helyezést, 500 méteren III. helyezést, vegyes osztályban 500 méteren I. helyezést szerzett.

Az Angliában elért sikerek és a verseny hangulata adta a gondolatot, hogy ezt a látványos sportot elterjesszük Magyarországon és a nemzetközi versenyeken önálló magyar csapattal vegyünk részt.

Az első mérföldkövet 1997. februárjában a Győri és Rába Sárkányhajó Club megalakulása jelentette.
A két győri klub tagjaiból állt össze ezután az a magyar csapat, amely 1997-ben a Duisburgi II. Sárkányhajó Európa-bajnokságon szerepelt. A csapat a férfi legénység révén egy II. és egy IV. míg a vegyes egység két III. helyezést szerzett. Ezeket a helyezéseket versenyen kívül értük el, mert még nem voltunk tagjai az Európai Sárkányhajó Szövetségnek.
1998-ban kaptunk egy használt sárkányhajót Németországból, és még ugyan ebben az évben megalakult a Magyar Sárkányhajó Szövetség, amely felvételt nyert az Európai Sárkányhajó Szövetségbe (EDBF). Ebben nagy szerepet játszott az előző évi szereplésünk a duisburgi Európa-bajnokságon.
1998-ban Rómában a III. Sárkányhajó Európa-bajnokságon a magyar küldöttség egy VI. helyezést szerzett.

Még ez évben a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) is felvette a tagjai közé a MSSZ-t.
A győri, paksi, szegedi, budapesti és csongrádi legénységből álló sárkányhajó válogatottunk 1999. szeptemberében Nottinghamben, a III. Sárkányhajó Világbajnokságon Open kategóriában 500 méteren IV, 250 méteren V, 1000 méteren VII. helyezést ért el.

A következő években hazánktól távol rendezték a Világ- és Európa Bajnokságokat, amelyekre anyagi okok miatt nem tudtunk eljutni.

Magyar sportolók (4 nő, 4 férfi) legközelebb 2002-ben, a Rómában rendezett III. Sárkányhajó Klub Legénység Világbajnokságon vettek részt ismét. A mannheimi Kurpfalz Dragons Sárkányhajó Klub versenyzőiként, 2000 m open kategóriában II., 250 m vegyes kategóriában III., 250 m női kategóriában III. helyezést értek el.

Még ebben az évben, Németországból bérelt hajókkal, a Gazdasági Minisztérium Tatán a legnagyobb hazai cégeket bevonva Sárkányhajó Kupát rendezett.

A 2003-as év nagy lendületet hozott a hazai sárkányhajózás életében. A már meglévő hajó mellé még 3 hajó érkezett az országba, így megteremtődött a lehetősége a hazai versenyrendszer kialakulásának.

A Magyar Sárkányhajó Szövetség a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel közösen Szegeden 2 hajóval bemutató jellegű Sárkányhajó Kupát szervezett.

Az MSSZ 2003. 09. 13-án megtartotta az I. Magyar Sárkányhajó Bajnokságot. A versenyen a 3 tagegyesület 5 csapata, open és vegyes osztályokban mérte össze a tudását.

2004 májusában a Rába Sárkányhajó Club megrendezte az I. Győri Sárkányhajó Fesztivált, amelyen 31 legénység vett részt.

Az RSC a VII. Prágai Sárkányhajó Fesztiválról győzelemmel tért haza.

Az angliai Stocktonban az EB-on 3 negyedik helyezést szerzett válogatottunk.

2005 május 21-22-én a II. Győri Sárkányhajó Fesztiválon már 49 csapat (közte ukrán, német és szlovák legénység) versenyzett.

2005-ben a Világ Játékokról a magyar sárkányhajó küldöttség egy 5. egy 6. és két 7. helyezéssel tért haza.


2006-ban a Prágai Európa-bajnokságon szerepelt eddig a legeredményesebben nemzetközi versenyen csapatunk.

 

Eredményekből csemegézve

2009 Budapest, 13. Klub Legénység Sárkányhajó EB

Az MSSZ klubjai 8 arany, 9 ezüst és 3 bronzérmet szereztek a hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

Aranyérmesek:

Dragonász premier open 500m arany,
Rába Sárkányhajó Club ifjúsági vegyes 3 arany,
DSTE Sárkányhajó Szakosztály ifjúsági open 2 arany,
Dragon Aqua SE senior open és vegyes 2 arany.

2009 Racice VB

Senior Open 2000m: 1. helyezés
U23 vegyes 2000m: 2. helyezés
Senior vegyes 2000m: 3. helyezés
Premier vegyes 2000m: 6. helyezés
Premier Nők 2000m: 11. helyezés
Premier Open 2000m: 11. helyezés
Senior Open 1000 m :6. helyezés
Senior Nők 1000 m: 6.helyezés
U23 vegyes 1000 m:  4. helyezés
Premier Nők 1000 m: 8. helyezés
Premier Open 1000 m: 11. helyezés
U23 vegyes 200 m: 3.helyezés 
Senior vegyes 200 m: 7. helyezés
Premier vegyes 200 m: 8. helyezés
Senior Open 200 m: 9. helyezés
Premier Nők 200 m: 6. helyezés
Premier Open 200 m: 12. helyezés
Senior vegyes 500 m: 8. helyezés
U 23 vegyes 500 m: 3. helyezés
Premier vegyes 500 m: 8. helyezés
Senior Open 500 m: 5. helyezés
Senior Nők 500 m: 6. helyezés
Premier Nők 500 m: 10. helyezés
Premier Open 500 m: 5. helyezés

 

 

footer
Információ

 

Sportmegoldások.hu  Országos Sport-Információs Site


Weboldal: www.sportmegoldasok.hu  
Mobil: 20/5303-402
E-mail: sportmegoldasok@gmail.com


Vissza a főoldalra

 

footer
Adatbázisok
 

 

footer
Hírlevél

 

Név: *
Email: *
Lakcím:

 

footer
Edzőtábor helyszínkereső
Asztalitenisz                                         Atlétika                                                  Kézilabda                                               Kosárlabda                                            Küzdősportok                                       Röplabda                                               Labdarúgás                                           Tánc                                                        Tollaslabda                                            Vízi sportágak                                      Egyéb sportágak

footer

Copyright © 1994 - 2008  Sportmegoldások.hu  Minden jog fenntartva!

  Fejlesztette: Megoldások Team                                                                                                            Telefon: 0620/5303-402        Email: sportmegoldasok@gmail.com
                                                                                                                                                                                                           SPORTMEGOLDÁSOK.HU