Sporttáplálkozás és helyes folyadékfogyasztás

 

MEGBÍZHATÓ - HITELES - BIZTONSÁGOS
- EREDMÉNYES
-

Tisztelt Sportolók, Tisztelt Sportvezetők!

Szeretném bemutatni az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) megbízásából idén indult új, minőségi sporttáplálkozási és folyadékfogyasztási tanácsadó szolgáltatást . Kérem, hogy olvassa el rövid tájékoztatómat!

Bevezetés

A sportoló táplálkozásának egyik célja, hogy szervezetét az optimális kondicionális állapotra felkészítse. A sportoló edzéstervében célszerű egyéni táplálkozási tervet alkalmazni a felkészülési időszakban, a versenyek alatt és a pihenés, regeneráció során egyaránt. A szakszerűen összeállított étrend hozzájárul a sportoló teljesítményének, eredményességének javulásához . A versenysport mai követelményrendszere nagy testi és szellemi erőfeszítést igényel. Optimális tápanyag- és folyadékellátás nélkül lehetetlen a követelményeket teljesíteni. A helytelen étkezési-, folyadékfogyasztási szokások akadályozzák a nagy intenzitású edzéstervek végre-hajtását, a zavartalan felkészülési időszak, a versenyek és a pihenők lebonyolítását, a versenyen a csúcsforma kibontakozását. A fellépő szövődmények veszélyeztetik a sportoló egészségét és sportkarrierjét. 

A szolgáltatás célja

 
 • Segíteni a sportolók felkészülését és versenyeken való eredményességét az étkezési-, folyadékfogyasztási szokásaik optimalizálásán, a sportágának, felkészülési ill. versenyidőszakának megfelelő energia- és folyadékigényének kielégítésén keresztül.
 • Segíteni a sportolók regenerációjának eredményességét (a megfelelő táplálkozással, folyadékpótlással).
 • A sportoló igényeinek és lehetőségének megfelelő étrend-kialakításban, szükség szerint étrendet biztosítani eltérő időtartamra (1-4 hét).
 • Folyamatos konzultációs lehetőséget biztosítani.

A szolgáltatás elemei

1. Táplálkozáselemzés

Táplálkozáselemző szoftver segítségével lehetőség nyílik az egyéni tápanyag-, vitamin-ásványi anyag bevitel meghatározására a megadott átlagos nap – szükség esetén több nap – étkezése alapján. A vizsgálathoz nem kell más, mint a kiszámítani kívánó nap(ok) étkezésének pontos megadása, amelynek alapján meghatározható a nélkülözhetetlenül fontos vitaminok, ásványi sók fehérje, zsír, szénhidrát, koleszterin bevitelének mértéke. A számításnak szerepe van:

 • Az eredményes felkészülési, versenyzési periódus biztosításában (figyelembe véve az egyes edzés-ciklusokat), a pontos fehérjeszükséglet beállításában , folyadékpótlásban , immunerősítésben .
 • Az izomregeneráció, izomépítés segítésében .
 • Célzott vitamin-pótlásban abban az esetben, ha a meglévő táplálkozási szokást az egyén nehezen, vagy egyáltalán nem tudja megváltoztatni. Ekkor az átlagos nap alapján meg lehet pontosan határozni, hogy mely vitaminokból kell többet ill. kevesebbet fogyasztani és így célzott javaslat adható vitaminpótlásra.
 • Súlycsoportos sportágak esetén a fogyasztás beállításában.
 • Testzsír-arány csökkentő program előtt az egyén kalória-, fehérje-, zsír-, szénhidrátbevitelének kiszámításában, majd pontos étrend-korrekcióban.
 • Sav-bázis egyensúly eltolódással (pl. Candida fertőzés) járó felszívódási zavarok megelőzésében

2. Folyamatos konzultáció

A folyamatos konzultáció során lehetőség nyílik az étkezéssel, folyadékpótlással, energiapótlással (edzés ill. verseny alatti) kapcsolatos kérdések megválaszolására. Módjai:

 • Személyes konzultáció
 • Csoportos konzultáció (pl. csapatoknak 1–1,5 órás továbbképző előadás)
 • E-mail-ben való válaszadás
 • Telefonos tanácsadás

3. Étrendtervezés

Abban az esetben, ha a sportolónak speciális étrendre van szüksége fogyókúra, betegség, speciális felkészülés, utazás, akklimatizáció stb. okából, akkor lehetőség van a napi kalóriaszükséglet, zsír-fehérje-, szénhidrátarány kiszámításával egésznapra szóló étrend kidolgozására.

A szolgáltatás személyi háttere

A sporttáplálkozási és folyadékfogyasztási tanácsadást tapasztalt, több mint 1 évtizedes sporttáplálkozási kutatási ill. tanácsadási múlttal rendelkező orvosokból, dietetikusokból és egyéb szakemberekből álló team tudásával szolgáltatjuk.

 

 

Jelentkezés a tanácsadásra, konzultációra

A jelen formában 2008-ban indult sporttáplálkozási és folyadékfogyasztási tanácsadó szolgálat hétfőn 8–16 óra között, szerdán 9–12 óra között kizárólag előzetes bejelentkezés alapján a Sportkórházban fogadja a sportolókat, de lehetőség szerint rugalmasan alkalmazkodik az olimpikonok, élsportolók, csapatok időbeosztásához, elérhetőségéhez, ezért személyes megbeszélésen egyeztetett más időpontokban és helyszínen is igénybevehető.

Előjegyzés, érdeklődés:

 • mobil 30 4210350 (Haász Péter)
 • email: nutri@sportorvos.hu

A tanácsadás költségei

Az Országos Sportegészségügyi Intézet (Sportkórház) és a ÖTM Sport Szakállam-titkársága között létrejött támogatói megállapodás segítségével 2008. augusztus végéig az ismertetett szolgáltatás a Pekingi Olimpiai sportolói keret részére a fent ismertetett szolgáltatás ingyenes !

A nem olimpiai kerettagoknak, csapatoknak, sportolóknak is készséggel állunk rendelkezésre, érdeklődés esetén a szolgáltatás igénybevételének lehetőségeiről, díjairól kérjenek tájékoztatást a megadott elérhetőségeken keresztül.

MEGBÍZHATÓ - HITELES - BIZTONSÁGOS

Forrás: OSEI