Adatbank

Sportpálya adatok

Oldalunkon a sportágak használatos sportpályáinak, főbb részeinek szabványméretei találhatók.

Labdarúgás


NB I

 • Stadionkategória 1: hosszúság 100-110 m, szélesség 64-75 m
 • Stadionkategória 2: hosszúság 100-110 m, szélesség 64-75 m
 • Stadionkategória 3: hosszúság 105 m, szélesség 68 m
 • Stadionkategória "Elit": hosszúság 105 m, szélesség 68 m, teljesen kerítésmentes

NB II

 • Hosszúság: 100-110 m, szélesség: 64-75 m

NB III főpálya

 • Hosszúság: 95-110 m, szélesség: 60-75 m

IV. oszt. főpálya

 • Hosszúság: 95-110 m, szélesség: 55-75 m

Nemzetközi szabványos pályaméret

 • Oldalvonal hosszúság: 100-110 m,
 • Szélesség: 64-75 m

Kapuk mérete

 • Szélesség 7.32 méter ( kettő kapufa közötti távolság )
 • Magasság 2.44 méter ( a talaj és a felső léc alsó éle közötti távolság )

 


Kapuelőtér: A két kapu előtt található folyamatos vonallal körülvett rész. Ezt a vonalat a kapuktól 6m-re húzzák meg. Itt csak kapus tartózkodhat,az itt lévő labda az övé.

A két kapu a pályán egymással szemben, a két alapvonal közepén helyezkedik el.

Mérete:

2,08 m magas, és 3 m széles.

A kapukat szilárd talajhoz rögzíteni kell, két különböző színnel kell befesteni.

««  Fel  »»

 

Röplabda


 

A pálya mérete 9 m × 18 m. A pályát egy 9,5 m × 1 m méretű háló két részre osztja, aminek a teteje férfiaknál 2,43, nőknél 2,24 méter magasan van, de ez változhat a kezdők és a veterán játékosok számára. A pályán a hálóval párhuzamosan, attól 3 méterre mindkét térfélen van egy vonal, a támadóvonal (hármas vonal).

 

A labda bőrből vagy műbőrből készült. Az FIVB szabályai szerint körmérete 65–67 cm, súlya 260–280 g, és a labda belsejében uralkodó nyomás 0,30–0,325 kg/cm²

 

««  Fel  »»

 

 

Strandröplabda


Játékterület:  A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább 7 méter magasságig minden akadálytól mentes.

FIVB versenyeken a kifutó méretei: oldalvonalaktól legalább 5 méter, max. 6m, az alapvonalaktól legalább 5 méter, max. 6m. Légtere legalább 12,5 méter magasságig minden akadálytól mentes legyen.

A pálya talaja:
• legalább 30-40 centiméter mélységű, vízszintes felületű homok, mely olyan sima és egyforma szemcse méretű, amennyire lehetséges, mentes minden szennyeződéstől, kavicstól, kőtől, kagylótól és minden olyan dologtól, ami vágást vagy egyéb sérülést okozhat.(Szabálykönyv: 1.2 fejezet)
FIVB világversenyeken az ajánlott homokmélység: minimum 50 centiméter. A homok alatt ajánlott vízelvezető réteg kialakítása. Kivétel, amennyiben a pálya eleve homokos területen lett kialakítva, hiszen ott a természetes vízelvezetés megoldott.

A homok: A homok ne legyen se túl finom (ne okozzon porfelhőt illetve ne tapadjon túlságosan a bőrre), se túl érdes (balesetveszély forrása lehet), se túl agyagos.

Vonalak:
A játékpályát két oldal- és két alapvonal határolja.
A vonalak szélessége: 5-8 centiméter, mely a pálya méreteibe (16X8 méter) beszámítanak.
A vonalak színe élesen elütő kell legyen a homok színétől.
Középvonal nincs.
A pálya vonalai időjárásnak és egyéb behatásoknak ellenálló szalagból készüljenek. (Ajánlott a sötétkék vagy fekete gumírozott szalag. Így, amennyiben a játékos lába vagy valamely testrésze bele is akad nem jelent balesetveszélyt, mert a gumi megnyúlik, majd az eredeti helyére „visszaugrik”.)
A vonalakat a homok alatt leszúrt rögzítő kampóhoz kell rögzíteni.(Itt is szem előtt kell tartani a balesetveszélyes helyzetek elkerülését.)

Háló:
• A háló 8,5 méter hosszú és 1 méter (+/- 3 centiméter) széles, 10 centiméter oldalmagasságú, négyzet alakú szemekből készül. A háló felső és alsóperemét lehetőleg sötétkék, vagy fényes színű 5-8 centiméter széles, varrott vászoncsíkkal kell fedni, vízszintesen, teljes hosszában.

««  Fel  »»

 

 

Kosárlabda


A kosárlabda pálya a nemzetközi játékokon 28 m x 15 m méretű, az NBA-ben (Nemzeti Kosárlabda Szövetség) ez 29 m x 15 m.

A palánk téglalap alakú, 180 centiméter széles és 1,05 méter magas. A játéktér fölé 1,2 méter mélységben nyúlik be. Az alsó részüknek és az oldaluknak 35-40 cm-es magasságig párnázotnak kell lennie.

A palánktartó állványnak is párnázotnak kell(ene) lennie.

A kosár gyűrűből és hálóból áll. A gyűrű a palánk előtt van 15 centiméterrel, nyomásra billenőnek (10-30°) kell lennie. A legelső kosármeccs óta a gyűrű 3,05 méter magasan van. Rajta a háló 40-45 centiméter hosszú.

 

A legkisebb gyerek kosárlabda 3-as (kerülete 55–58 cm, tömege 310–330 g), a nagyobb gyerekeké 5-ös (kerülete 66–73 cm, tömege 450–500 g),[3] a női 6-os (kerülete 72,4–73,7 cm, tömege 510–567 g),[4] a férfi 7-es méretű (kerülete 74,9–78,0 cm, tömege 567–650 g)

Vonalak  "Minden vonal azonos [...] színű, 5 cm széles és jól látható legyen."

 • A játékteret négy határvonal, két oldalvonal és két alapvonal határolja.
 • A játékteret 2 m-es akadálymentes területnek kell körülvennie, amin nem lehet semmi sérülést okozni tudó berendezési tárgy.
 • A középvonal az oldalvonalon túlnyúlik 15 cm-rel.
 • A középkör vonalának és a két félkör vonalának külső sugara 180 centiméteres.
 • "A büntetődobó vonal [...] távolabbi széle 5,8 m távolságra van az alapvonal belső szélétől.
 • A szigorított terület (trapéz) alapvonali részének hossza 6 méter. A "szálkák" hossza 10 cm.
 • A hárompontos mezőnykosár területe az egész pálya, kivéve az ellenfél kosarához közeli területet, ami nagyjából félkör alakú, és a félkör vonalának külső része 6,25 méterre van a gyűrű középpontjának a pályára merőlegesen vetített középpontjától. A félkör két párhuzamos egyenessel érintkezik az alapvonalhoz.
 • A csapatpadok területei a jegyzőasztal mellett helyezkednek el. Oldalhatárai: a középvonal egyenesétől 5 méterétől az alapvonal egyeneséig. "Belső" oldalának a pályától két méterre kell lennie.
 • Csapatonként 14 ülőhelynek kell lennie a csapatpadon.

««  Fel  »»

 

 

Tenisz


A teniszpályának szigorúan meghatározott méretei vannak. A teljes pálya hossza 26 yard (23,77 méter): egy-egy térfél 13 yard (11,89 méter) hosszú. A pálya szélessége attól függ, egyest vagy párost játszanak. Ha egyest, akkor a szélesség 9 yard (8,23 méter): ekkor a pálya két szélén található másfél yardos (1,37 méteres) folyosók nem számítanak a pályába. Ha párost játszanak, a két folyosó is érvényes: ekkor tehát a pálya szélessége 12 yard (10, 97 méter).

A pálya főbb vonalai a következők:

 • A téglalap alakú pálya két rövidebb oldala az alapvonal. Az alapvonalak közepén található, azokra merőleges, 10 centiméter hosszú, 5 centiméter széles vonalka a középjel. A teniszezők az alapvonal mögül szerválnak. Ha a játékos jobb oldalról szervál, akkor a középjeltől jobbra és – attól függően, hogy egyéni teniszt játszik vagy párosozik – a pálya széle közé eső területen áll a szervához.
 • Az alapvonalakkal párhuzamosan helyezkedik el a pálya közepén a háló
 • A pálya széleit az oldalvonalak jelzik: van egyes és páros oldalvonal
 • A hálótól mindkét irányra 7 yard (6,4 méter) távolságban két-két párhuzamos vonal található: az adogatóvonalak, mindennapi használatban a T-vonalak. A T-vonal, a háló és az egyes oldalvonalak által behatárolt terület az adogatóudvar: itt kell lepattannia a szervának
 • A pálya közepén található, oldalvonalakkal párhuzamos, T-vonalakig tartó vonal a középvonal, hivatalos nevén a közép-adogatóvonal: ez osztja föl az adogatóudvarokat két-két részre. Az adogató a vele átellenes oldalon található adogatóudvarba szervál.

A háló

A hálót a pálya közepén feszítik ki, legfeljebb 0,8 centiméter átmérőjű kötélre vagy fémhuzalra. A kötél vagy fémhuzal két hálótartó oszlop tetejéhez van erősítve. A háló színe sötét, a tetején lévő 5-6,53 centiméter vastagságú csík (szegélyszalag) pedig fehér. A hálónak megfelelően sűrű szövésűnek kell lennie, nehogy a labda átférjen a réseken.
A hálótartó oszlopok helye attól függ, egyes vagy páros mérkőzést játszanak a pályán. Ennek megfelelően vagy az egyes, vagy a páros oldalvonaltól 0,914 méterre kifelé találhatók a 1,07 méter magas tartóoszlopok. Ha páros meccsekhez kifeszített háló van a pályán egyes meccshez is, akkor két ún. egyesléccel fel kell támasztani a hálót 1,07 méter magasságban a megfelelő pontokon (ahol az egyéni mérkőzéshez használatos háló hálótartó oszlopai lennének, vagyis az egyes oldalvonalaktól 0,914 méterre kifelé). Erre azért van szükség, mert a háló magassága szigorúan meghatározott: a szélén 1,07 méter, a közepén 0,914 méter magasnak kell lennie, ezt rendszeresen ellenőrzik.

««  Fel  »»

 

 

Golf


Szakasz - elütőhely - fairway (nyírt sáv) - terep - green (célterület) - lyuk - zászló - vízakadály - bunker (homokcsapda).

Egy pálya = 18 szakasz - mert az egy és negyed pintes szabvány üveg whisky eddig tartott ki.

Tereptárgyak: fák, bokrok, növények.

Berendezési tárgyak: padok, labdamosók, locsolófejek, eligazító táblák, jelzőkarók.

Golfpálya mérete: 100 ha = 1.000.000 m2 = 3846 teniszpálya (majdnem 4000)
A pálya hossza (magyar) átlag 6100 m, az ideális íven végigjárva, nőknek 17%-kal kevesebb. Legyalogolva nekik is megvan az 8 km. Játékidő 4,5 óra.

A gyakorlópályák állhatnak 6, ill. 9 szakaszból is. A pályát rendszerint tájépítész tervei alapján építik és többnyire egy golfklub vagy egy üzleti társaság üzemelteti. A pálya gondozása rendkívül költséges és általában több greenkeeper végzi az ehhez szükséges speciális gépek segítségével.

««  Fel  »»

 

 

Asztalitenisz


Asztal méretei: 274cm hosszú,  152,5cm széles,  76cm magas.

A háló 15,25cm magas (6 inch), és 15,25cm hosszan lóg ki az asztalról.

Egy mérkőzés lebonyolításához jelentős játéktérre van szükség, mely hivatalos mérkőzések esetében minimum 6 méter az asztal körül.

««  Fel  »»

 

 

Bowling


A bowlingpálya szabványos mérete kb. 30 m-es hosszat igényel, amelyben a megközelítés, szervizút, pálya és ülőrész benne van. Rövidítés szabadidő célú pályákon lehetséges.

A szélesség 2 sávonként 3,5 m

Felszerelések

A bowling pályákon található felszerelések között vannak, az úgynevezett házicipők és házi golyók. Kizárólag ezzel a cipővel lehet csak a pályára lépni, ugyanis speciális a felülete. A golyók súlya eltér egymástól. Számozásuk a 6-tól a 16-ig tart. A lyukak méretezése is eltér egymástól.

Fontos hogy a megfelelő súlyú és megfelelő lyukméretű bowling golyót válasszuk ki.

««  Fel  »»

 

 

Floorball


A játéktér mérete 40x20 méter, amelyet fél méter magas palánk vesz körül. A büntetőterület mérete 4 méter hosszú, öt méter széles, és a rövidebb oldaltól 2,85 méterre kell elhelyezkednie. Ezen a területen belül áll a kapu, amely 1,6 méter széles és 1,15 méter magas, mélysége 40 és 65 centiméter között változhat. A kapusterület 2,5 méter széles, 1 méter hosszú, a kapus azon kívül nem mozoghat. A kapu mögött is van játék, a gólvonalat a pálya végétől 3,5 méterre kell elhelyezni.

A 10 méter hosszú csereterületeket a játéktér egyik hosszú oldala mentén kell kijelölni 5 m-re a középvonaltól, a kispadokat pedig a csereterület mögé kell helyezni.

A csereterületeket a palánkon kell megjelölni. A területek szélessége nem lehet több a palánktól számított 3 m-nél. A cserepadok a palánktól megfelelő távolságra legyenek elhelyezve.

««  Fel  »»

 

 

Gyeplabda


A pálya mérete nagyjából akkora, mint egy focipálya. Téglalap alakú: 91,4 méter hosszú és 55 méter széles.

A középvonal felezi, és a félpályának nagyjából a közepén húzódik a 22-es vonal. A kapu körülbelül kézilabdakapu méretű, előtte 14,63 méter sugarú lövőkör húzódik.

A pálya borítása általában műfüves; az eredeti, füves borítás már sokkal kevésbé használatos, inkább salakkal helyettesítik. Az utóbbi években megjelentek a vizes alapú műfüves pályák is.

A fűvel szemben az a jelentősége az új megoldásoknak, hogy növelik a játék sebességét és biztosabb labdafogást tesznek lehetővé.

Nemcsak műfüvön, hanem teremben is lehet űzni ezt a sportot. Ekkor bármilyen borítás alkalmas a játékhoz, viszont fontos, hogy palánk határolja a pályát.

««  Fel  »»

 

 

Baseball


A pálya mérete 125, 99, 99 méteres nagyságú.

A játéktéren négy bázis található, amelyeket az óramutató járásával ellentétes irányban számoznak első, második és harmadik bázisnak. Mindegyik bázis egy 38 cm-es, földből kiemelt négyzet. A negyedik, úgynevezett hazai bázissal együtt a bázisok egy 90 láb (27.4 méter) oldalhosszúságú négyzetet alkotnak. Ezt a csúcsára állított alakot gyémántnak (diamond) is nevezik. A hazai bázis egy ötszögletű gumilemez, amelyet home plate-nek (hazai lapká-nak) is neveznek.

A játékmezőt két részre osztják: az infield (belső mező) a gyémánt határain belül található, míg az outfield (külső mező) ezen kívüli. A gyémánt otthoni bázishoz kapcsolódó két vonala a partvonal – az outfield szélső határait is többek között ezek adják meg.

A baseballnak vannak alapvető felszerelései, ami nélkül nem ajánlott belevágni a játékba. A legfontosabb kellékek a labda, kesztyű és az ütő.

««  Fel  »»

 

 

Softball


A softballt a baseballnál kisebb, gyémánt alakú pályán játsszák. A softball pálya mindenkori méretei a következők: a home plate a pálya középső külső részétől (center field) 67 méterre, míg a jobb illetve bal külső (right-, left field) végétől 61 méterre van (miközben a baseball pálya 125, 99, 99 méteres nagyságú).

Ellentétben a név könnyű labda jelentésével a softballt legalább annyira kemény labdával játsszák, mint a baseballt.

Alapvetően a baseball rokonjátéka, de kulcs fontosságú különbségek vannak köztük, ezek például a softball nagyobb átmérőjű labdája, a dobás alulról indítása.

A pálya két részre oszlik az érvényes (fair) és az érvénytelen (foul) területre. Az érvényes terület tovább oszlik a belső infieldre, a külső outfieldre, illetve az outfield végében álló home run kerítés feletti területre.

A pálya érvényes területét felfestéssel (base line) határolják el az érvénytelentől. A pálya határát jelentő két vonal a home plate-nél derékszögben találkozik.

A home plate mögött 8-9 méterre található az úgynevezett backstop. A backstop vonalán kívül eső labda már nincs játékban.

A home plate a gyémánt egy sarka, négyszög alakban pedig base-ek határolják. A base-ek38 cm oldalhosszú pamutból vagy más anyagból készült maximum13 cm vastag négyzetek. A base-ek általában biztonságosan rögzítve vannak a talajhoz. Sorszámuk alapján vannak elnevezve az óramutató járásával megegyező irányban (első, második, harmadik base).

Az infield a gyémánt alakú pályából és a körülötte lévő pályarészből áll, ahova az infield játékosai alaphelyzetben felállnak védekezni. Az outfield a pálya fennmaradó része oldalról a base line-okkal határolva, a home run kerítés és az infield között. A pálya infield része általában földdel, salakkal borított, míg az outfield fűvel.

Körülbelül a gyémánt közepén helyezkedik el a dobó plate, melyet a fast pitch softballban egy kb.5 m átmérőjű salakkal borított úgynevezett dobókör vesz körül.

««  Fel  »»

 

 

Tollaslabda


A tollaslabdázás játéktere (a pálya) téglalap alakú terület, melynek befoglaló főméretei: 13,40 x 6,10 m.  40 mm vonalvastagsággal és fehér vagy a padló színétől elütő színnel kell hogy készüljön. A versenyszerű tollaslabdázás ma már kizárólag fedett pályákon (teremben) folyik, szabadidősport céljára azonban létesíthető pálya szabadtéren is, ahol azonban ügyelni kell arra, hogy lehetőleg szélmentes helyen, sík területen készüljön.

A HÁLÓ ÉS A HÁLÓTARTÓ OSZLOPOK

A tollaslabda pálya tartozéka a háló, a hálótartó oszlopokkal. A hálótartó oszlopoknak a pálya felezővonala és a páros pálya oldalvonalai találkozási pontjain kell állniuk. Az oszlopok hossza 1,55 m, anyaguk fa vagy fém, megfelelő szilárdságúak ahhoz, hogy a hálót az előírt magasságban és feszességgel megtartsák. A háló sötét színű, vékony fonalból egyenletes szemsűrűséggel, 15 - 20 mm szemnagysággal készül 760 mm szélességgel. felső szélén áthajtottan 75 mm széles fehér szalag, mely a feszítőkötelet is körbeveszi. A háló felső szélének a játéktér felületétől számítva a játéktér középvonala fölött 1,524 m az oldalvonalak fölött 1,55 m magasságban kell lennie. A sportkereskedelemben kapható hálók és hálótartó oszlopok fenti feltételeknek megfelelnek, az oszlop esetleges házilagos előállítása során pedig törekedni kell arra, hogy megfeleljenek.

A pálya nagyított és pontos adatokkal ellátott rajza INNEN tölthető le...

««  Fel  »»